Cukor - jed modernej doby - RUVZVT
Aktuality
Back Cukor - jed modernej doby
Cukor - jed modernej doby
Cukor je pre väčšinu ľudí neodmysliteľnou súčasťou stravy. Milujeme jeho sladkú chuť, cielene ho vyhľadávame, nevieme žiť bez jeho opojnej sladkej chuti. Dlhé stáročia ľudia sladili jedlá len medom a prírodnými šťavami.
Cukor vo výraznej miere prerazil až v 19. storočí. Vtedy prišli nové technológie, ktoré umožnili jeho masívnu výrobu z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Netrvalo ale dlho a lekári si uvedomili jeho nepriaznivé účinky na zdravie človeka. Najväčším problémom je to že cukor sa dnes pridáva do mnohých potravín, ktoré sa v minulosti zaobišli bez tejto prísady. Preto je čoraz obtiažnejšie vyhnúť sa nadmernej konzumácii cukrov. Je niečo ako návyková látka, a na rozdiel od tukov a iných živín ovplyvňuje chuť a vytvára tak túžbu po ďalšom jedle. Toto môžu obchodníci využívať k zvyšovaniu predaja svojich produktov.
V odrážkach môžeme zhrnúť negatíva nadmernej konzumácie cukru takto:
- spôsobuje celkové prekysľovanie organizmu (telo potrebuje zvýšený príjem vitamínov skupiny B, živín, vlákniny a niektorých minerálov)
- zaťažuje tráviaci trakt (znehodnocuje prechod zdravej stravy našim organizmom)
- vykrmuje rakovinové bunky (zvyšuje riziko rakoviny žalúdka)
- znižuje hladinu dobrého cholesterolu (zvyšuje hodnoty zlého cholesterolu)
- zapríčiňuje osteoporózu
- vznik srdcovo-cievnych ochorení
- dentálne problémy
- poškodzuje pečeň
- vznik cukrovky
- problémy so zrakom
- prispieva ku vzniku Alzheimerovej choroby
- spôsobuje obezitu a hemoroidy
- starnutie pokožky, úbytok kolagénu
- žalúdočné vredy a ľadvinové kamene
- vznik, alebo zhoršenie akné
- ďalej cukor vyvoláva nervozitu, nesústredenosť, agresivitu, násilie, nekontrolovateľné emócie
Ľudské telo cukor potrebuje - nevie bez neho prežiť, ale človek ho prijíma oveľa viac ako potrebuje pre správne fungovanie organizmu a čo je najhoršie najviac konzumuje jednoduché cukry v podobe bieleho cukru, sladkostí, presladených potravín a chýbajú zdravé cukry. Tieto cukry nájdeme prirodzene v potrave – napríklad v ovocí, zelenine, mliečnych výrobkoch, mede, melase či v javorovom sirupe. Veľmi dôležitým, tzv. nevstrebateľným sacharidom je vláknina, ktorej by sme mali prijímať dostatok, denne asi 30 gramov.
Mgr. Mária Gešperová
RÚVZ Vranov nad Topľou