Útvary

Epidemiológia je medicínsky vedný odbor, ktorý sa zaoberá štúdiom rozšírenia a rozdelenia determinantov stavov a javov spojených so zdravím v špecifikovaných populáciách a aplikovaním výsledkov tohto štúdia na kontrolu zdravotných problémov. Epidemiológia vychádza z vlastných teoretických základov a praktických skúseností a integruje poznatky preventívnych, klinických, laboratórnych a ďalších medicínskych a nemedicínskych odborov do moderného systému prevencie. 

Predmetom činnosti epidemiológie je výskyt chorôb, porúch zdravia a ich príčin v populácii, zisťovanie, analýza a hodnotenie prírodných, sociálnych, ekonomických faktorov a faktorov spojených s ľudskou činnosťou upevňujúcich zdravie alebo ovplyvňujúcich vznik chorôb. Predmet činnosti epidemiológie infekčných ochorení je aj proces šírenia nákazy. Epidemiológia sa podľa predmetu záujmu rozdeľuje na epidemiológiu prenosných ochorení vrátane nemocničných nákaz, zoonóz a nákaz s prírodnou ohniskovosťou a epidemiológiu neprenosných, najmä chronických ochorení.

Odbor epidemiológie plní úlohy v oblasti výkonu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva a výkonu štátneho zdravotného dozoru. Základnou činnosťou je nariaďovanie, organizovanie, riadenie a vykonávanie opatrení na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení a v tomto rozsahu tiež usmerňovanie činnosti zdravotníckych zariadení a ich kontrola. Ďalšou činnosťou je nariaďovanie mimoriadnych opatrení pri epidémiách a nebezpečenstve ich vzniku.

Činnosť
Epidemiológia je medicínsky vedný odbor, ktorý sa zaoberá teoretickými a praktickými otázkami ochrany obyvateľstva predovšetkým pred prenosnými ochoreniami.  Cieľom epidemiológie je prispievať k zníženiu chorobnosti a úmrtnosti, k ochrane a upevneniu zdravia ako aj k predĺženiu života a jeho kvality u jednotlivcov a populácie. Základom je epidemiologická metóda práce pozostávajúca zo zberu údajov, deskripcie, analýzy, interpretácie výsledkov, navrhovania opatrení a vyhodnocovania efektívnosti opatrení.
Úlohy, ktoré plní oddelenie epidemiológie počas celého roka:
Pri pláne pracovnej činnosti oddelenia epidemiológie sa vychádza v prvom rade z aktuálnej epidemiologickej situácie v okrese Vranov nad Topľou. Ostatné výkony ŠZD sú vykonávané v zmysle plánovaných výkonov tak, aby nedošlo k negatívnemu ovplyvneniu celkovej epidemiologickej situácie.  

Oddelenie epidemiológie zabezpečuje:

  • výkon ŠZD a prípravu podkladov pre orgány na ochranu zdravia v oblasti infekčných a neinfekčných chorôb
  • plnenie a odborné zabezpečenie HÚ, Projektov na ochranu zdravia obyvateľov a odborných usmernení vydaných MZ SR – hlavným hygienikom a ÚVZ SR Bratislava
  • spracovávanie ohnísk prenosných infekčných ochorení, riadenie a koordinácia represívnych a preventívnych opatrení v ohniskách nákaz črevných vrátane vírusových hepatitíd, bakteriálnych menigitíd, akútnych chabých paréz, hemophilových infekcií a zoonóz 
  • priebežné vykonávanie administratívnych kontrol očkovania a preočkovania vybraných skupín obyvateľstva, analýza výsledkov kontrol a zabezpečenie potrebných nápravných opatrení
  • konzultatívnu činnosť na úseku imunizácie, usmerňovanie očkovania osôb odchádzajúcich do zahraničia a očkovania v ohniskách nákazy
  • konzultatívna činnosť na úseku boja proti NN 
  • vykonávanie ŠZD v lôžkových zdravotníckych zariadeniach
  • komplexné zabezpečenie kontroly sterilizačných prístrojov, sterilizácie a dezinfekcie v zmysle prevencie NN a dodržiavanie HER v zdravotníckych zariadeniach
  • vykonávanie ŠZD v zdravotníckych zariadeniach
  • monitorovanie výskytu infekčných chorôb a analýza epidemiologickej situácie počítačovým programom EPIS, pravidelné týždenné zasielanie údajov prostredníctvom internetového epidemiologického portálu EPIS.
  • príprava pravidelných mesačných analýz hlásených prenosných ochorení na okresných úrovniach, príprava mimoriadnych analýz podľa potrieb MZ a aktuálnej epidemiologickej situácie
  • odborné riešenie problémov vyplývajúcich z aktuálnej epidemiologickej situácie
  • vykonávanie zdravotno-výchovnej činnosti ( prednášateľská, publikačná a pod.)

Oddelenie hygieny detí a mládeže plní úlohy štátu v oblasti verejného zdravotníctva spočívajúce v podpore a ochrane zdravia detí a mládeže. Činnosť je zameraná na rozvoj a zlepšovanie zdravia mladej generácie a zahŕňa systémové opatrenia zamerané na vylúčenie, prípadne zníženie rizika výskytu ochorení a iných porúch zdravia prostredníctvom starostlivosti o zdravé životné a pracovné podmienky, podpory správneho životného štýlu detí a mládeže a výkonu štátneho zdravotného dozoru a úradnej kontroly potravín.

Náplňou činnosti oddelenia je:

  • monitorovať a vyhodnocovať zdravotný stav detí a mládeže
  • monitorovať a vyhodnocovať telesný rast detí a mládeže
  • sledovať a hodnotiť pozitívne a negatívne vplyvy prostredia a životného štýlu na vývin organizmu a jeho zdravotný stav so zameraním na rizikové faktory vybraných chorôb a porúch
  • vykonávať štátny zdravotný dozor nad plnením povinností stanovených zákonom a predpismi súvisiacich s ochranou, podporou a rozvíjaním zdravia detí a mládeže
  • vykonávať úradnú kontrolu potravín
  • podieľať sa na spracovávaní, presadzovaní a vyhodnocovaní opatrení a programov na ochranu zdravia a zdravého životného štýlu detí a mládeže, všeobecného posilňovania zdravia a zdravého vývinu detí a mládeže a prevencie vybraných chorôb a porúch
  • vykonávať identifikáciu zdravotných rizík a navrhovať riešenia v oblasti ochrany, podpory a rozvíjania zdravia detí a mládeže
  • výsledky získané výkonom štátneho zdravotného dozoru realizovať cielenými intervenčnými opatreniami zameranými na vylúčenie, prípadne zníženie rizika výskytu ochorení i iných porúch zdravia prostredníctvom starostlivosti o zdravé životné a pracovné podmienky, podpory správneho životného štýlu detí a mládeže
  • vykonávať metodickú, expertíznu, konzultačnú a poradenskú činnosť v rámci svojej pôsobnosti
  • kontrolovať účinnosť opatrení a rozhodnutí vydaných orgánmi verejného zdravotníctva
  • vykonávať zber, spracovanie, analýzu a prenos informácií medzi oddelením hygieny detí a mládeže a súvisiacimi odbormi
  • podieľať sa na zabezpečení odbornej prípravy na získanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti pre vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti
  • spolupracovať s ostatnými odbormi verejného zdravotníctva a s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti
  • spolupracovať s orgánmi štátnej správy a samosprávy, masovokomunikačnými prostriedkami a s inými organizáciami nemedicínskeho zamerania

Hygiena životného prostredia a zdravia je medicínsky odbor, ktorý sa v rámci verejného zdravotníctva zaoberá ochranou, podporou a rozvojom verejného zdravia vo vzťahu k životným podmienkam, životnému prostrediu a spôsobu života populácie i jednotlivcov. Predmetom jeho skúmania sú tie aspekty ľudského zdravia a chorôb, ktoré sú určované životnými podmienkami a životným prostredím. 

Cieľom odboru hygieny životného prostredia a zdravia je zlepšenie verejného zdravia, odborným usmerňovaním vytvárania takých životných podmienok v životnom prostredí, ktoré prispejú k ochrane, podpore a rozvoju verejného zdravia a minimalizovaniu zdravotných rizík zo životného prostredia pôsobiacich na zdravie ľudí. 

Odborná činnosť hygieny životného prostredia v rámci svojej miestnej pôsobnosti je zameraná na prípravu podkladov pre posudkovú činnosť orgánu verejného zdravotníctva, výkon štátneho zdravotného dozoru, plnenie špecializovaných úloh a ďalších úloh v rámci náplne odboru hygieny životného prostredia.
Príprava podkladov k záväzným stanoviskám a rozhodnutiam podľa zák. č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Oznámenia o začatí prevádzky podľa § 52 ods. 8 zákona č. 355/2007 Z. z. a následný výkon ŠZD.

Vykonáva štátny zdravotný dozor v odborných oblastiach:

  • kontrola hygienicko – prevádzkových podmienok a osobnej hygieny pracovníkov v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, športovo-telovýchovných, ubytovacích zariadeniach, na kúpaliskách s organizovanou rekreáciou, vplyvy týchto prevádzok na zdravie a predchádzanie poškodeniam zdravia
  • monitoring pitnej vody  u spotrebiteľa podľa NV SR č. 354/2006 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu
  • monitoring kvality vody na kúpanie v prírodných a umelých kúpaliskách
  • odbery a laboratórne analýzy vzoriek pitnej vody z verejného vodovodu i individuálnych vodných zdrojov (studní) na základe objednávok jednotlivcov i organizácií (platená služba), a to napr. pri uvádzaní vodných zdrojov, nových alebo zrekonštruovaných vodovodných rozvodov do predčasného alebo trvalého užívania alebo počas ich sezónneho využívania,
  • hromadné zásobovanie obyvateľov pitnou vodou z verejného vodovodu v prípade podnetov na zhoršenú kvalitu pitnej vody
  • kontrola kvality pitnej vody v lokalitách postihnutých povodňami, hodnotenie zdravotných rizík, nápravné opatrenia
  • kontrola kvality vnútorného prostredia budov nevýrobného charakteru vo vzťahu k zdraviu užívateľov,
  • vykonávanie konzultačnej činnosti pre právnické a fyzické osoby, ich odborné usmerňovanie v záujme vytvárania a ochrany životných podmienok priaznivých pre ochranu a podporu zdravia
  • agenda pohrebníctva podľa zákona NR SR č. 131/2010 Z.z.
  • ochrana nefajčiarov podľa zákona NR SR č. 337/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov.

Iné úlohy:

  • plnenie úloh vyplývajúcich z programov a projektov úradov verejného zdravotníctva v SR
  • riešenie podnetov a sťažností občanov a organizácií na nedostatky v životnom prostredí z hľadiska vplyvu na zdravie, overovanie možnej zdravotnej záťaže
  • ukladanie nápravných opatrení a sankcií pri porušení legislatívy na ochranu verejného zdravia
  • činnosť skúšobných komisií na úseku epidemiologicky závažných činností v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, vo vodárenstve a v zariadeniach umelých kúpalísk 
  • konzultačná , poradenská činnosť, informovanie verejnosti v otázkach environmentálneho zdravia (hodnotenie vplyvov faktorov životného prostredia na zdravie, najmä v oblasti kvality pitnej a rekreačných vôd na kúpanie, hluku, svetla)

Oddelenie hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov sa zaoberá zdravou výživou obyvateľstva, metódami a podmienkami maximálneho priblíženia výživy obyvateľstva fyziologickému optimu, ktoré je možné dosiahnuť v konkrétnych životných a pracovných podmienkach. Sleduje výživu a výživový stav vybraných skupín obyvateľstva, nedostatky výživy. Oddelenie zabezpečuje preskúšanie odbornej spôsobilosti osôb vykonávajúcich epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Monitoruje a sleduje zdravotnú bezpečnosť potravín, ich biologickú a energetickú hodnotu, posudzuje úroveň spoločného stravovania  a vykonáva štátny zdravotný dozor a úradnú kontrolu potravín vo vybraných zariadeniach:

  • posudzuje návrhy na územné konanie, kolaudačné konanie a na zmenu v užívaní potravinárskych stavieb
  • rieši základné problémy hygieny výroby potravín, úpravy, spracovania, uskladňovania, predaja a používania 
  • sleduje hygienickú problematiku všetkých foriem spoločného stravovania, so zvláštnym zreteľom na výživovú hodnotu, zmyslovú hodnotu a zdravotnú neškodnosť podávaných pokrmov
  • sleduje hygienickú a zdravotnú bezpečnosť a biologickú hodnotu potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov
  • sleduje hygienickú a zdravotnú bezpečnosť výživových doplnkov, počiatočnej a následnej dojčenskej výživy a detských potravín 
  • sleduje nákazy a otravy z potravín a pokrmov a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu
  • kontroluje kritické kontrolné body systémov správnej výrobnej praxe (HACCP) v určených potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach spoločného stravovania
  • sleduje a hodnotí priestory a podmienky potravinárskych prevádzok a zariadení spoločného stravovania vo vzťahu ovplyvňovania zdravotnej neškodnosti potravín a pokrmov
  • kontroluje dodržiavanie legislatívnych požiadaviek, týkajúcich sa zdravotného stavu a odbornej spôsobilosti zamestnancov pracujúcich v potravinárskych prevádzkach a zariadeniach spoločného stravovania
  • kontroluje úroveň vykonávania sanitácie, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v potravinárskych prevádzkach a zariadeniach spoločného stravovania
  • vykonáva poradenskú a expertíznu činnosť s osobitným zreteľom na ochranu potravín a pokrmov pred narušením ich hygienickej a zdravotnej bezpečnosti
  • posudzuje stavebno-technické a prevádzkové podmienky z hygienického hľadiska v potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach spoločného stravovania, so zameraním sa na ich umiestnenie, členenie a technické vybavenie, s cieľom vytvorenia podmienok na minimalizáciu rizík, ktoré by mohli viesť k narušeniu hygienickej a zdravotnej bezpečnosti potravín a pokrmov
  • vykonáva a vedie registráciu potravinárskych prevádzkarní
  • vykonáva opatrenia na ochranu zdravia, súvisiace so zistením nebezpečných potravín, pokrmov alebo nápojov a odovzdáva a prijíma informácie v súvislosti s výskytom nebezpečných potravín v rámci rýchleho výstražného systému.

Zaoberá sa hygienou predmetov bežného používania, kde patria materiály a predmety určené na styk s potravinami a kozmetické výrobky:

  • kontroluje materiály a predmety určené na styk s potravinami a pokrmami, so zameraním sa na sledovanie a hodnotenie ich zdravotnej bezpečnosti pri priamom alebo nepriamom styku s potravinami a pokrmami
  • vykonáva štátny zdravotný dozor nad kozmetickými výrobkami
  • vykonáva opatrenia na ochranu zdravia, súvisiace so zistením nebezpečných materiálov a predmetov určených na styk s potravinami a nebezpečných kozmetických výrobkov a odovzdáva a prijíma informácie v súvislosti s výskytom týchto nebezpečných výrobkov
  • vykonáva a vedie registráciu predajcov materiálov a predmetov určených na styk s potravinami a predajcov kozmetických výrobkov.

Oddelenie preventívneho pracovného lekárstva je nadstavbový medicínsky odbor, ktorý sa usiluje o podporu telesnej, duševnej a sociálnej pohody zamestnancov. Ide o multidisciplinárny odbor integrujúci poznatky z fyziológie a psychológie práce, ergonómie, priemyselnej toxikológie a poznatky z prešetrovania poškodenia zdravia v súvislosti s výkonom práce. Zaoberá sa najmä hodnotením vzťahov medzi prácou, pracovným prostredím, podmienkami práce a zdravím.

Predmet činnosti a náplň práce: 
1. výkon štátneho zdravotného dozoru na úseku verejného verejného zdravotníctva v oblasti ochrany a podpory zdravia pri práci
2. posudzovanie vzťahov medzi pracovným prostredím, podmienkami výkonu práce a ochranou zdravia zamestnancov 
3. usmerňovanie spoločnosti a zamestnancov  v oblasti prevencie vzniku chorôb podmienených prácou
4. šetrenie chorôb z povolania
5. šetrenie sťažností a podnetov
6. vedenie evidencie rizikových prác vykonávaných v okrese Vranov nad Topľou 
7. posudková činnosť v oblastiach:

  • návrhov na zaradenie prác do 3. alebo 4. kategórie rizika, vyradenie z rizika alebo ich zmenu (kategorizácia prác)
  • územného plánovania a kolaudačného konania stavieb a pri zmene v užívaní stavby 
  • uvedenia priestorov do prevádzky a skúšobnej prevádzky
  • uvedenia priestorov chráneného pracoviska alebo chránenej dielne do prevádzky
  • návrhov na používanie biologických faktorov a na zmenu ich použitia
  • návrhov na činnosti spojené s výrobou, spracovaním, manipuláciou, skladovaním, prepravou a zneškodňovaním chemických karcinogénov a mutagénov na pracovisku
  • návrhov na skladovanie a manipuláciu s veľmi toxickými látkami a zmesami na pracovisku
  • návrhov na odstraňovanie azbestu a materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb 

8. konzultačná a poradenská činnosť pre zamestnávateľov, zamestnancov, podnikateľské subjekty a verejnosť
9. aktívna účasť v oblasti informačných kampaní

Oddelenie podpory zdravia a výchovy ku zdraviu je súčasťou verejného zdravotníctva, ktoré je zamerané na výchovu k zdraviu, jeho ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia. Cieľom odboru je aktívne vyhľadávanie a znižovanie výskytu zdravotných rizík chronických neprenosných ochorení prostredníctvom poradenstva a edukácie.  

Odbor výchova k zdraviu je medicínskym odborom interdisciplinárneho charakteru. V tomto odbore sú využívané predovšetkým poznatky medicíny založenej na dôkazoch, ako aj poznatky ďalších spoločenských a prírodovedných vied.

Primárnou organizačnou jednotkou je základná poradňa zdravia. Činnosť základnej poradne zdravia spočíva v aktívnom vyhľadávaní a stanovovaní rizikových faktorov vybraných chronických neprenosných ochorení a zo sprostredkovaní informácií o zásadách životného štýlu pre ochranu, udržanie a podporu zdravia.  

Poradne zdravia sú určené všetkým obyvateľom Slovenska, ktorí prejavia záujem svoje zdravie a chcú poznať svoje individuálne riziká vzniku chronických neinfekčných ochorení.

Poradňa zdravej výživy patrí medzi naše takzvané nadstavbové poradne.

Výživa je jedným z hlavných faktorov, ktoré sa spolupodieľajú na vzniku rôznorodých ochorení, avšak v prípade, že sa dodržiavajú zásady správnej výživy, potom pôsobí ako dôležitý preventívny činiteľ v boji proti chorobám. Správna výživa je jedným z najdôležitejších faktorov zachovania a upevnenia zdravia a preto je neoddeliteľnou súčasťou preventívnej medicíny. Má rozhodujúci vplyv na rast a vývin organizmu, pracovnú schopnosť, strednú dĺžku života, pôrodnosť a úmrtnosť obyvateľstva.

Ovplyvňovaním stravovacích zvyklostí možno dosiahnuť výrazný efekt v znížení chorobnosti aj úmrtnosti na kardiovaskulárne i onkologické ochorenia. Výživa je preto nutnou súčasťou terapeutických metód.

Vo všeobecnosti sa poradňa zameriava na odstránenie nedostatkov vo výžive ľudí, kde patrí :

  • nadmerný energetický príjem v strave
  • priveľká spotreba najmä živočíšnych tukov
  • nadmerná spotreba cukru
  • prílišné solenie jedál
  • nedostatočný príjem čerstvého ovocia a zeleniny
  • nízka spotreba rybieho mäsa

U klienta v tejto poradni vykonávame klasický preventologický postup spočívajúci zo základného vyšetrenia, následne sa poradenstvo rozširuje o hodnotenie stravovacích zvyklostí, kuchynskej úpravy stravy, dietologických zásad platných pri hypercholesterolémii (zvýšenej hodnote cholesterolu), hypertriacylglycerolémii (vysoké ostatné tuky v krvi), hyperglykémii (zvýšenej hladine glukózy v krvi).
Súčasťou výživových odporúčaní sú aj ďalšie odporúčania v zmysle zmeny spôsobu života, zníženie energetického príjmu, analýza pohybových zvyklostí a odporúčanie vhodnej pohybovej aktivity.

Náplňou poradenstva je motivovať klienta k prijatiu racionálnej výživy ( kvantitatívne a kvalitatívne aspekty, celkový režim výživy, a príjmu tekutín, jedálne lístky, pestrosť výživy, zdravé výživové návyky), výživové rizikové aj ochranné faktory výživy a správne technologické prípravy pokrmov.

Poskytovanie poradenstva v problematike stravovacích návykov je určené pre jednotlivých záujemcov, ale aj pre skupiny ľudí, všetkým, ktorí chcú upraviť svoju hmotnosť a zmeniť stravovacie návyky v prospech svojho zdravia.

Klientom je poskytované vyšetrenie a poradenstvo založené na vyšetreniach vykonávaných v základnej poradni zdravia. Po zhodnotení jedálneho lístka je poskytnuté poradenstvo na úpravu hmotnosti formou opakovaných konzultácii a sú poskytnuté aj vzorové jedálne lístky.

Osobný úrad RÚVZ je osobitným útvarom, ktorý zabezpečuje plnenie úloh, ktoré RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou vyplývajú zo štátnozamestnaneckých vzťahov a pracovno-právnych vzťahov. Náplňou osobného úradu je aj personálna a mzdová agenda úradu a oblasť sociálnych vecí. Pri plnení týchto úloh postupuje v súlade so zákonmi č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe, č. 552/2003 Z. z. o výkone prác vo verejnom záujme, Zákonníka práce a ďalších súvisiacich právnych predpisov. 

Osobný úrad zabezpečuje najmä: 

  • agendu súvisiacu so vznikom, zmenou alebo skončením štátnozamestnaneckého alebo pracovnoprávneho pomeru,
  • evidenciu o obsadených a voľných pracovných miestach, plánovanie a koordináciu obsadzovania voľných pracovných pozícií vo väzbe na plnenie rozpisu plánovaného počtu zamestnancov, 
  • plnenie úloh spojených s obsadzovaním voľných štátnozamestnaneckých miest alebo s obsadzovaním voľných pracovných miest; komplexnú prípravu a zabezpečovanie procesu výberových konaní,
  • komplexnú osobnú agendu zamestnancov, vedenie osobných spisov, spracúvanie podkladov k evidencii dochádzky zamestnancov pre účely zúčtovania miezd, kontrolu a posudzovanie nárokov zamestnancov na dovolenku, poskytovanie pracovného voľna z dôvodu dôležitých osobných prekážok v práci a iných úkonov, 
  • agendu miezd,
  • spracovanie rozborov analýz a štatistík týkajúcich sa zamestnancov, mzdových prostriedkov, vzdelávania podľa potrieb zamestnávateľa, Úradu verejného zdravotníctva SR, Ministerstva zdravotníctva SR, Národného centra zdravotníckych informácií a štatistiky,
  • vypracovanie opisov činnosti štátnozamestnaneckých miest, pracovných náplní zamestnancov, príprava a predkladanie návrhov platových náležitostí zamestnancov úradu,
  • agendu súvisiacu so vzdelávaním zamestnancov.

Úsek hospodársko-technických činností zabezpečuje plnenie úloh v oblasti ekonomicko-finančných a prevádzkovo-majetkových činností na úrade. Zabezpečuje financovanie a rozpočtovanie, zodpovedá za dodržiavanie rozpočtovej disciplíny, účtovnú evidenciu a tok sociálno-ekonomických informácií. Zabezpečuje chod úradu po stránke hospodárskej a prevádzkovej. Pri týchto činnostiach úzko spolupracuje s ostatnými organizačnými útvarmi úradu, od ktorých získava podklady na zabezpečenie svojej činnosti.  

HTČ zabezpečuje úlohy na:

  1. Úseku rozpočtovania, financovania a výkazníctva:
  • zostavenie, rozpis a všetky úpravy rozpočtu,
  • spracovávanie všetkých finančných operácií v súlade so zákonom o účtovníctve, finančných a štatistických výkazov a uzávierok, uloženie do registra uzávierok,
  • fakturácie za služby, vedenie evidencie o pohľadávkach RÚVZ a zabezpečenie vymáhania pohľadávok, 
  • styk so štátnou pokladnicou a rozpočtovým informačným systémom,
  • styk s peňažnými ústavmi.
  1. Úseku správy majetku a operatívnej evidencie:
  • centrálna evidencia hmotného a nehmotného majetku a činnosti s tým spojené.
  1. Úseku hotovostného platobného styku:
  • vykonávanie všetkých hotovostných platobných operácií,
  • vedenie pokladničnej agendy.
  1. Ostatné činnosti:
  • spracovanie podkladov pre konsolidáciu vo verejnej správe, odsúhlasovanie vzájomných vzťahov v rámci konsolidačného celku prostredníctvom portálu štátnej pokladnice,
  • vedenie evidencie zmluvných vzťahov a vnútorných predpisov,
  • zabezpečenie procesov verejného obstarávania, 
  • vykonávanie základnej finančnej kontroly,
  • zabezpečovanie nepeňažných plnení pre zamestnancov zo sociálneho fondu.