Aktuality

Späť 16. október – Svetový deň potravín (Svetový deň výživy)

V tento deň by sme si radi pripomenuli tak obyčajnú, no pre nás život nevyhnutnú POTRAVU.
Svetová organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO každoročne oslavuje tento deň- Svetový deň potravy s cieľom pripomenúť si jej založenie a predovšetkým spojiť svet v aktivitách, ktoré podporujú celosvetové povedomie o význame potravy pre človeka, ako aj vo vytváraní a podporovaní opatrení, ktoré zabezpečia potravinovú bezpečnosť a výživnú stravu pre všetkých. Vývojom a výrazným pokrokom ľudstva sa strava človeka, jej kvantitatívne, ako aj kvalitatívne možnosti, dostali na veľmi vysokú úroveň. Vyspelé krajiny majú takmer neobmedzený prístup k potravinám, ako aj možnosti ich výberu. Táto neobmedzenosť sa pre mnohých ľudí dnešnej doby stáva kritickou. Obezita – jeden z hlavných rizikových faktorov pre vznik mnohých závažných až smrteľných ochorení, trápi mnohých obyvateľov práve týchto krajín. Veľkým protikladom je fakt, že máme stále mnoho území na našej planéte, kde vyvážená, kvalitná a bezprostredná výživa stále nie je samozrejmosťou, kde deti v období svojho rastu nemajú zabezpečené adekvátne nutričné podmienky na ich zdravý rast, kde ľudia trpia podvýživou a veľkým nedostatkom. Čiže na jednej strane dochádza k vzniku ochoreniam, spôsobených nadbytkom a nevhodným zložením stravy a na strane druhej máme populáciu, ktorá trpí neadekvátnym zložením stravy avšak z nedostatku. Hlavným posolstvom tohtoročného Svetového dňa potravy je „Zdravou výživou pre svet bez hladu“. FAO vyzýva svet, aby každý jeden z nás prispel svojou troškou k lepšiemu výsledku. Nabáda krajiny k spoločným aktivitám so spoločným cieľom. Aktivít na podporu a zviditeľnenie tohto cieľa sa každý rok zúčastní asi 150 krajín sveta a Slovensko nie je výnimkou. Prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva – odborov Podpory zdravia a výchovy k zdraviu a Poradenských centier na ochranu a podporu zdravia je zabezpečená propagácia tohto dňa, rovnako tak aj odborné prednášky a aktivity k tejto téme, predovšetkým v súvislosti s realizáciou medzinárodného projektu EÚ „Školský program“, kde sa materským, základným a stredným školám v rámci „Týždňa zdravej výživy“, realizovaného práve ku Svetovému dňu potravy, vysvetľuje deťom význam potravy pre človeka, jej dôležitosť, potreba jej kvality, bezpečnosti, ako aj vyčerpateľnosti a spôsobu zaobchádzania s ňou. Významným projektom na počesť tohto dňa je aj projekt „Hovorme o jedle“, ktorého organizátorom je Centrum rozvoja znalostí o potravinách, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali  Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa. Viac podrobnejších informácií sa dozviete na:
http://www.fao.org/world-food-day/en/
http://www.fao.org/home/en/
http://www.opotravinach.sk/
Informačnom plagáte