Bacillus cereus je pôvodcom enterotoxikóz - alimentárnych intoxikácií, tzv. otráv z potravín. Ide o akútne črevné ochorenie, pri ktorom baktéria produkuje enterotoxíny zodpovedné za klinické príznaky. Sú známe dva typy priebehu ochorenia: akútny zápal čriev s hnačkou, ktorý vzniká v priebehu 6-16 hodín a ochorenie, pri ktorom klinicky dominuje vracanie (príznaky sa objavujú do 1-5 hodín). Spóry Bacillus cereus sa vyskytujú prevažne v pôde, v prachu, vo vode a často kontaminujú potraviny. K otravám však dochádza až pri masívnom pomnožení Bacillus cereus v potravine, ktorá bola po spracovaní nevhodne skladovaná, pričom došlo k pomnoženiu baktérií s produkciou toxínov. Prevažne ide o ryžu, zeleninu, mlieko, mäsové a cukrárenské výrobky.
Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus - UVZSR
Alimentárna intoxikácia Bacillus cereus
Liečba je symptomatická, to znamená, že spočíva v tlmení príznakov ochorenia a je založená na náhrade tekutín a elektrolytov.