Glutén v potravinách - UVZSR
Glutén v potravinách
Pšenica (t. j. všetky odrody Triticum, ako je tvrdá pšenica, špaldová pšenica a pšenica khorasan), raž a jačmeň boli identifikované ako obilie, ktoré podľa vedeckých dôkazov obsahuje glutén.
Glutén (lepok) obsiahnutý v obilí môže mať nežiaduce účinky na zdravie ľudí trpiacich
neznášanlivosťou gluténu (celiakiou) a preto by sa mu títo ľudia mali vyhýbať.
EK prijala VNK č. 828/2014 (ďalej „VNK“), týkajúce sa informácie o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách.
Označenie / obsah gluténu
Potravina označená ako „bezgluténová potravina“ môže obsahovať najviac 20 mg gluténu na 1 kg potraviny.
Potravina s „veľmi nízkym obsahom gluténu“ môže obsahovať najviac 100 mg gluténu na 1 kg potraviny.
Podrobnosti sú k dispozícii v prílohe VNK.
ÚVZ SR neakceptuje označenie potravín, ktoré je iné (napr. „bezlepková potravina“ alebo „potravina s veľmi nízkym obsahom lepku“ ), ako je uvedené v úradnom preklade VNK.