Základné hygienické požiadavky na ochranu zdravia po záplavách - pokyny pre verejnosť

Základné hygienické požiadavky

Umývanie rúk

Ruky si umývajte starostlivo a často! Toto jednoduché a základné pravidlo je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré vám umožní chrániť si svoje zdravie počas sanácie a obnovy vašich domovov. Umývajte si ruky pokiaľ možno mydlom, najmä vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi, takisto vždy pred jedlom a pitím, skôr, než sa dotknete svojej tváre a samozrejme vždy pred a po použití WC.

Pitná voda

Na pitie a varenie zásadne používame len vodu, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo
overená.

  • Voda z vlastnej studne
    Ak bola vaša studňa priamo zaplavená, vodu z nej nepoužívajte na pitie ani na varenie, kým sa nevykoná sanácia a než sa dozviete, že výsledky rozboru vody sú vyhovujúce. Ak bývate v oblasti postihnutej povodňou, nie ste napojený na verejný kontrolovaný vodovod a máte len vlastnú studňu, dajte si preveriť kvalitu vody v tejto studni uskutočnením chemického a mikrobiologického rozboru, a to aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola. Pokiaľ nebudete vedieť výsledok vyšetrenia, na pitie a varenie používajte len vodu z overených vodných zdrojov, predovšetkým však vodu balenú.
  • Sanácia vlastných studní
    Sanáciu je účelné uskutočniť až po stabilizácii (ustálení) vodného režimu v postihnutej oblasti, po vykonaní vyčistenia okolia studne a po jej stavebno-technickom zabezpečení. Mechanická očista a dezinfekcia studne sa uskutočňuje vždy za prítomnosti najmenej troch osôb, a to pre prípad potreby poskytnutia prvej pomoci osobe zostupujúcej do studne. Postup pri sanácii vlastných (individuálnych) studní
  • Mechanicky očistite a tlakovou vodou obmyte vonkajšie steny studne a čerpacie zariadenie od nánosov bahna a opravte poklop studne.
  • Otvorte studňu a úplne z nej vyčerpajte vodu.
  • Vykonajte kontrolu vnútorného ovzdušia studne spustením zapálenej sviečky až na dno studne. Ak je prostredie bez kyslíka, sviečka zhasne, v prípade výskytu metánu (plyn bez zápachu) dôjde k oživeniu intenzity plameňa.
  • Po dôkladnom mechanickom očistení vnútorných stien studne, čerpacieho zariadenia i dna studne očistené plochy dôkladne opláchnite čistou vodou a vodu úplne odčerpajte.
  • Umyte vnútorné steny studne 2,5 % roztokom prípravku SAVO (0,5 l SAVA naliať do 20 l vody). Pracujte pritom zásadne v rukaviciach. Dezinfekčný roztok nechajte na omytých stenách pôsobiť najmenej 1 hodinu.
  • Po opláchnutí vnútorných stien studne čistou vodou túto vodu znova odčerpajte, odstráňte kalom zanesenú vrstvu dna studne a vymeňte ju novým vhodným materiálom (čistý štrk, hrubozrnný piesok). Zároveň nechajte studňu naplniť vodou a ak je voda stále kalná, ďalej pokračujte v jej opakovanom čerpaní až do vymiznutia zákalu.
  • Poslednou fázou sanácie studne je uskutočnenie dezinfekcie vody, k čomu sa odporúča prípravok SAVO, ktorý neobsahuje aromatické prísady. Vždy treba rešpektovať návod na použitie, pričom možno uviesť, že pri priemeroch bežne používaných skruží v rozsahu od 80 do 120 cm sa na 1 m výšky vody v studni dávkuje 9 ml SAVA. Potrebu celkového množstva prípravku SAVO na dezinfekciu vždy vypočítajte podľa výšky vody v studni, pričom potrebnú dávku prípravku rozrieďte v kropiacej kanvici a roztokom pokropte priamo hladinu vody ako aj vnútorný povrch stien studne. Ak máte vo vašom dome zriadený samostatný domáci vodovodný systém napojený na vlastnú studňu (s darlingom a podobne), vodu zo systému úplne vypustite. Potom doň napustite vodu z vašej studne s obsahom prípravku SAVO tak, že táto voda pretečie celým systémom a plynule cez všetky vodovodné kohútiky vo vašom dome. Prípravok treba nechať pôsobiť cca 8 hodín.
  • Až po vykonaní dezinfekcie možno odobrať vzorky vody na laboratórnu kontrolu.

Potraviny (pokyny pre domácnosti)

Zaplavené poľnohospodárske plodiny

Všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba považovať za zdraviu škodlivé. Tieto plodiny, hoci boli zaplavené len čiastočne a ďalej rástli, v žiadnom prípade bez posúdenia príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) nikdy nekonzumujte. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS).

Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou, kalmi a bahnom priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.

Zaplavené potraviny 

Nejedzte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ nejavia známky poškodenia, resp. porušenia či zmien ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení originality balenia takýchto potravín. Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny, ktoré nejavia známky poškodenia, resp. porušenia či zmien ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení originality balenia takýchto potravín, však treba pred ich použitím dôkladne očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými obalmi, etiketami, resp. také, ktoré sú úplne bez etikiet.

Chladené a mrazené potraviny

Nekonzumujte ani chladené či mrazené potraviny, najmä vtedy, ak v dôsledku znefunkčnenia chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia javia také zmeny vlastností vnímané zmyslami, ktoré vylučujú ich ďalšie použitie na účely ľudskej výživy (zápach, zmeny konzistencie/skupenstva,
farby a podobne). Pri znefunkčnení chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia (ďalej „znefunkčnenie“) je potrebné neotvárať ho, aby sa v ňom udržala čo najnižšia teplota a postupovať podľa nasledujúcich bodov:

  • ak znefunkčnenie trvá menej ako 3 hodiny – potraviny (chladené, mrazené) možno považovať za neškodné, ak ich teplota nepresiahla 5 °C;
  • ak znefunkčnenie trvá viac ako 3 hodiny – chladené potraviny musia byť laboratórne vyšetrené a rozhodnutie o konzumovateľnosti sa vykoná na základe výsledkov uvedeného vyšetrenia; v prípade, že nie sú laboratórne vyšetrené, je potrebné ich vyhodiť
  • ak znefunkčnenie trvá trvá viac ako 12 hodín – mrazené potraviny, pokiaľ ich teplota nepresiahla 5 °C, treba okamžite použiť na ďalšie spracovanie, nie je prípustné ich opätovné zmrazenie.

Pozn. pokiaľ boli chladené a mrazené potraviny zaplavené- platia pravidlá uvedené v odseku „zaplavené potraviny“.

Zákaz konzumovania v primeranej miere platí aj pre všetky ďalšie nasledujúce potraviny, ak boli v priamom styku so záplavovou vodou, bahnom či kalom:

  • akékoľvek otvorené balenia potravín vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera, s netesniacim plastovým viečkom, najmä vtedy, ak obsahujú majonézy a dresingy;
  • vrecúškové balenia bylín a čajov;
  • múky, obilniny, cukor, kávu vo vrecúškach i vo vreciach;
  • všetky potraviny v kartónových nádobách vrátane škatúľ na džús/mlieko/detskú výživu,
  • všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch – aj v prípade, ak by vyzerali ako suché a neporušené (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, keksy, čokoláda, bonbóny a podobne).

Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezchybnosti potraviny, obráťte sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a v prípade zdravotných ťažkostí (bolenie brucha, hnačka či teploty) už po prvých príznakoch navštívte vášho lekára. Počiatočné ľahké príznaky nikdy nepodceňujte!

Vyčistite a dezinfikujte riad, náčinie a iné povrchy prichádzajúce do kontaktu s potravinami, ktoré boli zaplavené vodou, kalom a bahnom.

Drevené dosky na krájanie, drevené riady a náčinie, cumlíky na dojčenské fľaše a cumlíky vyhoďte, ak sa dostali do kontaktu so záplavovou vodou, kalom a bahnom. Dezinfekčné metódy nie sú účinné na odstránenie kontaminantov povodňovej vody z týchto predmetov. 

Likvidácia následkov povodne

Zásady vysúšania domu alebo bytu

  • Urobte v miestnostiach prievan otvorením okien a dverí.
  • Ak je to možné, použite ventilátory a teplovzdušné zdroje.
  • Buďte však opatrný pri používaní benzínových teplovzdušných agregátov vo vnútri domu alebo bytu – môžete sa priotráviť splodinami (oxid uhoľnatý)!
  • Odstráňte všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou.
  • Odstráňte akýkoľvek zvlhnutý interiérový materiál – tapety a všetko, čo samo odpadáva (napr. omietky na stenách).
  • Skôr než začnete s dezinfekciou akéhokoľvek povrchu, zoznámte sa dôkladne so spôsobom riedenia použitého dezinfekčného prostriedku podľa návodu na obale.
  • Najprv si natiahnite gumové rukavice.
  • Nábytok, podlahy, steny, kuchynský riad a dopravné prostriedky dezinfikujte 2-percentným roztokom Chloramínu B (alebo iným vhodným dezinfekčným prostriedkom), ktorý pripravíte rozpustením 8 vrchovatých polievkových lyžíc v 10 l vody; použiť možno aj SAVO (1 l SAVA naliať do 10 l vody) – prípravok nechajte pôsobiť najmenej 30 minút, optimálne je nechať ho na ošetrených povrchoch zaschnúť.
  • Dezinfikované predmety prichádzajúce do styku s potravinami nezabudnite opláchnuť pitnou vodou, rovnako napríklad aj hračky.
  • Silne znečistenú bielizeň namočte na 4 hodiny do 3-percentného roztoku Chloramínu B (alebo iného vhodného dezinfekčného prostriedku): 12 vrchovatých polievkových lyžíc na 10 l studenej vody – alebo na 8 hodín do SAVA (1 l SAVA naliať do 10 l vody).
  • Menej znečistenú bielizeň namočte na 1 hodinu do 1-percentného roztoku Chloramínu B (alebo iného vhodného dezinfekčného prostriedku) – 4 polievkové lyžice na 10 l vody – alebo do SAVA (1 l SAVA na 10 l vody).
  • Bielizeň po dezinfikovaní vyperte obvyklým spôsobom s použitím pracieho prášku.
  • POZOR – Chloramín B a najmä SAVO majú výrazné bieliace účinky!!!
  • Cennejšie šatstvo, ktoré nie je vhodné dezinfikovať v Chloramíne a SAVE, vysušte, vykefujte a nechajte vyčistiť v profesionálnej čistiarni.

Dezinfekcia odpadových sifónov a žúmp

  • Použite 5-percentný roztok Chloramínu B (20 vrchovatých polievkových lyžíc na 10 l studenej vody) alebo zalejte odpad neriedeným roztokom SAVA.
  • Na dezinfekciu obsahu žúmp použite 1 kg chlórového vápna na 1 m 3  objemu žumpy.
  • Po skončení upratovacích činností sa odporúča na 1 minútu dezinfikovať ruky v 0,5- percentnom roztoku Chloramínu B. Roztok pripravíme rozpustením 2 polievkových lyžíc prášku v 10 l vody.

Odstraňovanie živočíšnych odpadov

  • Živočíšne odpady počas likvidácie následkov povodní treba vždy prísne separovať a likvidovať v súčinnosti s orgánmi štátnej veterinárnej a potravinovej správy prostredníctvom kafilérnej služby.
  • V záplavových oblastiach je zakázané zakopávanie uhynutých zvierat do zeme.
  • S odpadmi a rozkladajúcimi telami živočíchov sa smie manipulovať len pomocou ochranných pracovných pomôcok a nástrojov (ochranné pracovné odevy – plastové alebo gumené rukavice; obalové materiály – plastové vrecia; potrebné nástroje – vidly, háky a podobne).