Spoznajte bližšie tri klasiky veľkonočného stola - UVZSR
Vitajte na webovom sídle úradov verejného zdravotníctva
Webové sídlo zahŕňa Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva; poskytuje prístup k informáciám a službám verejného zdravia a radiačnej ochrany.
Najčastejšie vyhľadávané informácie a služby verejného zdravia dôležité pre Vaše podnikanie.
V tejto sekcii nájdete informácie a služby najčastejšie požadované odbornou verejnosťou.
Top aktuality
Aktuality
Späť Spoznajte bližšie tri klasiky veľkonočného stola
Na takmer každom veľkonočnom stole môžete nájsť tieto tri klasické potraviny - vajíčka, chren a cviklu. Na ich príkladoch si môžeme vysvetliť, kedy, prečo a ako môžu byť pre vaše telo prínosom.
Vajíčka patria medzi potraviny, ktoré ak sú v primeranom množstve a pripravené zdravšími spôsobmi, tak dokážu obohatiť jedálniček širokou paletou prospešných látok. Nájdeme v nich totiž mnohé dôležité vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Vajíčka obsahujú železo s vysokou mierou využiteľnosti a selén, fosfor, draslík, vápnik aj horčík. Nájdeme v nich aj zdravé tuky (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny), vitamíny D, E, K a aj mnohé z vitamínov skupiny B spolu s kyselinou listovou a pantoténovou. Lecitín v žĺtku okrem iného prispieva k činnosti nervových buniek.
Ako pripraviť vajíčka tak, aby boli pre telo prospešné a neškodili? Najlepšie je vajíčka uvariť a ako prílohu si dopriať čerstvú zeleninu či celozrnné pečivo (čiže zdroje rastlinnej vlákniny, ktoré prospievajú zdravému tráveniu.)
Pokiaľ ide o odporúčané množstvo, tak väčšina odporúčaní renomovaných zdravotno-výskumných inštitúcií uvádza, že vo všeobecnosti môže priemerný zdravý človek konzumovať týždenne do 7 vajíčok. Toto odporúčanie ale treba brať s rezervou a iba ako orientačné, keďže tabuľkovo “priemerný” človek v skutočnosti neexistuje a vždy je potrebné brať ohľad na svoj vlastný zdravotný stav, potreby a životosprávu.
Chren vyniká medzi ostatnými koreňovými zeleninami vďaka svojej výraznej, štipľavej chuti. Svoj celodenný príjem zeleniny si jedením samotného chrenu síce príliš nezvýšite, určite však dodá šmrnc každému jedlu, ktoré s ním pripravíte.
Výhodou chrenu však nie je len jeho výnimočná aróma. Podobne ako iné rastlinné zložky stravy, aj on môže byť zdrojom viacerých prospešných látok a živín. Koreň chrenu je prirodzene bohatý na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť vaše telo pred poškodením buniek. Zaujímavý je vysoký obsah vitamínu C, prípadne aj obsah folátu a vlákniny.
Hoci sa chrenu obzvlášť v “lifestyleových” magazínoch pripisujú viaceré zdravotné až medicínske účinky, tieto tvrdenia zatiaľ nemajú neochvejné vedecké základy - odporúčania bojovať chrenom napríklad proti zápalom dutín či dýchacích ciest nateraz vychádzajú z malého počtu štúdií a najmä z tradícií či osobných skúseností.
Cvikla (červená repa) by sa vzhľadom na mnohé jej zdraviu prospešné vlastnosti mala v jedálničkoch mnohých z nás objavovať častejšie, než len počas sviatkov.
Medzi prednosti cvikly patrí najmä vysoký obsah vody, antioxidantov (prírodných zlúčenín chrániacich bunky pred poškodením) a vitamínov. Nájdeme v nej napríklad draslík, sodík, fosfor, vápnik, horčík, železo, vitamín C a vitamíny skupiny B.
Priaznivé pre naše zdravie je aj množstvo vlákniny, ktorým repa prospieva nielen tráviacemu traktu. Vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, udržiavať primeranú hmotnosť a pravidelné vyprázdňovanie. Vo všeobecnosti vyvážená strava s vlákninou znižuje riziko ochorení, ako je rakovina hrubého čreva, srdcové ochorenia a zápalové ochorenia čriev.
Podobne ako v prípade iných koreňových zelenín, aj v prípade repy platí, že zdraviu prospievajú práve tie látky či živiny, ktoré ju robia výrazne farebnou. Repa totiž získava svoj drahokamový odtieň z prírodného rastlinného pigmentu, ktorý má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Cvikla sa u nás najčastejšie konzumuje tepelne upravená (varená), čím sa ochudobňuje o vitamín C. Ako alternatívu je možné odporučiť surovú cviklu, ktorá sa rozmixuje spolu napr. s jablkom a trochou citrónovej šťavy, ktoré jej dodajú aj lahodnú, osviežujúcu chuť.
Tipy pre zdravšie sviatočné stravovanie:
Nevzdajte sa počas sviatkov svojich zdraviu prospešných návykov.
Jedzte pomaly, vedome a užívajte si chuť každého sústa, to vám pomôže dosiahnuť rýchlejší nástup pocitu sýtosti a zjete menej.
Údeniny by nemali tvoriť väčšinu sviatočného stola, dajte dôraz na pestrú a farebnú ponuku jarnej zeleniny (mrkva, cvikla, reďkovka, zelená cibuľka, hrášok), využite jedlé aromatické vňate a listy (pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak).
Obľúbenú šunku, vajíčka je možné rozdeliť na menšie porcie počas dňa a vždy ich doplniť o porciu pestrej zeleniny, čím si vychutnáte tradičnú chuť a zároveň dosiahnete dostatočný príjem zeleniny.
Výrazne obmedzte konzumáciu červeného masa a spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, slanina, párky, paštéty, šunky). Konzumácia červeného mäsa a uvedených výrobkov je totiž výrazným rizikovým faktorom vzniku kolorektálneho karcinómu. Vyskúšajte napríklad údenú bravčovú šunku nahradiť napríklad dusenou hydinovou šunkou či lososom.
Pri varení a konečnej úprave jedál menej soľte, odporúčané denné množstvo je celkovo najviac 5 gramov soli v strave skonzumovanej počas celého dňa. Soľ môžete nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.
Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom, prípadne vyskúšajte majonézy so zníženým energetickým obsahom.
Do koláčov používajte menej tuku a cukru, pri príprave omáčok, koláčov a iných múčnych jedál uprednostnite namiesto bielej radšej celozrnnú alebo grahamovú múku. Vymeňte niektoré energeticky bohaté ingrediencie za menej výdatné a recepty doplňte o bielkoviny. Ak sa nechcete vzdať tradičných receptov, postrážte si ich množstvo, napríklad namiesto dvoch koláčov si dajte jeden a druhý nahraďte jogurtom alebo tvarohom. Znížite tým energetický príjem, doplníte bielkoviny a aj vás to lepšie zasýti.
Uprednostnite ovocné koláče s tvarohom alebo jogurtom pred koláčmi s rôznymi krémovými plnkami, polevami či šľahačkou.
Ak recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor (napríklad piškóty, jablká alebo čokoládová poleva), znížte množstvo pridaného cukru v recepte.
Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom, ale čistou vodou, nesladeným čajom alebo kávou bez cukru.
Uprednostňujte čokoládu s vyšším obsahom kakaa, keďže má nižší obsah cukru a vyšší obsah antioxidantov.
Alkohol je potvrdeným rizikovým faktorom vzniku rakoviny, preto obmedzte jeho konzumáciu na minimum resp. nekonzumujte ho vôbec.
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach a Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline
Oblasti verejného zdravia a radiačnej ochrany
Poslaním verejného zdravotníctva je ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia. Napĺňanie svojho poslania realizuje prostredníctvom 8 doleuvedených odborných oblastí.
Nákazlivé choroby a ich monitoring, analýza šírenia, preventívne aj reaktívne opatrenia voči epidémiám a pandémiám, očkovania a ďalšie súvisiace aktivity
Bezpečnosť a hygiena potravín a výživových doplnkov, správna výživa obyvateľstva, dojčenecká výživa, bezpečnosť kozmetických výrobkov, riziká pesticídov a prípravkov ochrany rastlín
Zdravotný stav a uvedomenie obyvateľstva, opatrenia pre zdravý životný štýl, sledovanie rizíkových faktorov, programy a projekty podpory zdravia, poradenské centrá zdravia pre občanov
Rozvoj a zlepšovanie zdravia mladej generácie, hygiena pre životné a pracovné podmienky detí a mládeže, hodnotenie zdravotných rizík, ochrana pred poškodeniami zdravia
Hygiena životného prostredia, pitná voda, voda na kúpanie, fyzikálne, chemické a biologické faktory, hygiena zariadení, pri ktorých dochádza ku kontaktu s ľudským telom, pohrebníctvo
Ochrana zdravia pri práci, výkon štátneho zdravotného dozoru, rizikové práce, prevencia ochorení z vplyvu pracovných podmienok, rozhodovanie v oblasti pracovnej zdravotnej služby
Diagnostika biologického materiálu, analýzy chemických, biologických, mikrobiologických faktorov a fyzikálnych faktorov životného a pracovného prostredia
Ochrana zdravia pracovníkov, pacientov a obyvateľov pred nepriaznivými účinkami ionizujúceho žiarenia, štátny dozor v oblasti radiačnej ochrany, špecializované analýzy a merania
Regionálne úrady
undefined
-miestaundefined
Zvoľte kategóriu
Skryť filterZoznam úradov verejného zdravotníctva
- Úrad verejného zdravotníctva SR (úrad s celoslovenskou pôsobnosťou)
Bratislavský kraj
- Bratislava (okresy Bratislava I. - V., Malacky, Pezinok a Senec)
Banskobystrický kraj
- Banská Bystrica (okresy Banská Bystrica a Brezno)
- Lučenec (okresy Lučenec a Poltár)
- Rimavská Sobota (okresy Rimavská Sobota a Revúca)
- Veľký Krtíš (okres Veľký Krtíš)
- Zvolen (okresy Zvolen, Detva a Krupina)
- Žiar nad Hronom (okresy Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom)
Košický kraj
- Košice (okresy Košice I - IV a Košice - okolie)
- Michalovce (okresy Michalovce a Sobrance)
- Rožňava (okres Rožňava)
- Spišská Nová Ves (okresy Spišská Nová Ves a Gelnica)
- Trebišov (okres Trebišov)
Nitriansky kraj
- Nitra (okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce)
- Komárno (okres Komárno)
- Levice (okres Levice)
- Nové Zámky (okres Nové Zámky)
- Topoľčany (okres Topoľčany)
Prešovský kraj
- Prešov (okresy Prešov a Sabinov)
- Bardejov (okres Bardejov)
- Humenné (okresy Humenné, Medzilaborce a Snina)
- Poprad (okresy Poprad, Kežmarok a Levoča)
- Stará Ľubovňa (okres Stará Ľubovňa)
- Svidník (okresy Svidník a Stropkov)
- Vranov nad Topľou (okres Vranov nad Topľou)
Trnavský kraj
- Trnava (okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany)
- Galanta (okres Galanta)
- Dunajská Streda (okres Dunajská Streda)
- Senica (okresy Senica a Skalica)
Trenčiansky kraj
- Trenčín (okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava)
- Považská Bystrica (okresy Považská Bystrica, Púchov, Ilava)
- Prievidza (okresy Prievidza a Partizánske)
Žilinský kraj
- Žilina (okresy Žilina a Bytča)
- Čadca (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto)
- Dolný Kubín (okres Dolný Kubín)
- Liptovský Mikuláš (okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok)
- Martin (okresy Martin a Turčianske Teplice)