Botulizmus je život ohrozujúca otrava bakteriálnym toxínom (botulotoxínom), ktorý produkujú kmene baktérie Clostridium botulinum. K nákaze dochádza najčastejšie po konzumácií údenín (klobásy, šunka, paštéty) a doma pripravovaných konzerv (ovocných, zeleninových, mäsových), obsahujúcich toxín, ktoré neboli dostatočne tepelne upravené. Prvé klinické príznaky ochorenia nastupujú obvykle do 12-36 hodín (rozpätie 1 hodina až 8 dní). Okrem vracania sú v klinickom obraze typické príznaky zo strany poškodeného periférneho nervového systému. Na začiatku ochorenia je prítomné sucho v ústach, bolesť hlavy, pridruží sa dvojité videnie, ťažkosti s dýchaním, hltaním a rečou. Obrna dýchacích svalov môže byť príčinou zástavy dýchania. Pôvodcom ochorenia je baktéria, ktorá sa do konzervy dostane vo forme spór. Za optimálnych podmienok (nedostatok kyslíka a vhodná teplota skladovania) zo spór vyklíčia vegetatívne formy baktérií a začnú v konzerve produkovať botulotoxín. Zriedkavejší je ranový botulizmus. Dochádza k nemu vtedy, keď sa baktérie, produkujúce toxín dostanú do rany.
Botulizmus - UVZSR
Botulizmus
V rámci liečby je potrebné čo najskôr podať antibotulinové sérum.
Botulizmus spôsobený konzumáciou nesprávne spracovaných potravín, je zriedkavé, ale potenciálne smrteľné ochorenie, ak nie je rýchlo diagnostikované a liečené. V Slovenskej republike buď nie sú hlásené ochorenia na botulizmus alebo sa vyskytujú len ojedinelé prípady.
Botulizmus je pomerne vzácne ochorenie, vyskytuje sa celosvetovo ojedinele, resp. v rodinných epidémiách.
Základom prevencie je správny postup pri konzervovaní a zaváraní potravín a ich dostatočná tepelná úprava pred jedením. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.