HODNOTENIE JEDÁLNYCH LÍSTKOV MŠ A ZŠ

Cieľ:
Cieľom projektu je zmapovanie situácie v oblasti dodržiavania všeobecných zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach spoločného stravovania detí MŠ a ZŠ a zistiť frekvenciu podávania vybraných druhov potravín (pokrmov). 

Gestor: 
ÚVZ SR 

Riešiteľské pracoviská: 
Všetky RÚVZ v SR 

Anotácia:
Plnohodnotný, nutrične vyvážený jedálny lístok, je dôležitým nástrojom pre napĺňanie výživových požiadaviek pre jednotlivé vekové  skupiny stravníkov. Zásady zostavovania jedálnych lístkov patria do kompetencií rezortu školstva v zmysle prílohy č.1 vyhlášky MŠ SR č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, ktoré boli odsúhlasené orgánom  verejného zdravotníctva SR č. ÚVZ SR HDM/8236/17004/2007. 
Pri hodnotení jedálnych lístkov (každý rok v 3 vybraných zariadeniach) sa využije bodový systém koeficientu  a pre frekvenciu podávania vybraných druhov potravín z mesačných výdajok sa využije vypracovaná metodika bodového systému,  na základe ktorého sa budú slovne hodnotiť školské jedálne motivačným spôsobom tak, aby sa dosiahol v zariadení nutrične vyvážený jedálny lístok

Etapy riešenia:

  • rok 2019   - zhodnotili sa jedálne  lístky  v 3 MŠ  za  obdobie   jeseň,  zima (mesačný  jedálny   lístok v mesiaci október a november)    
  • rok 2021  -  hodnotenie jedálnych lístkov v 3 MŠ za obdobie  jar, leto (mesačný jedálny lístok v mesiaci   marec a máj)
  • rok 2021   -   hodnotenie jedálnych lístkov z 3 ZŠ za obdobie  jeseň, zima (mesačný jedálny lístok v mesiaci október a november),
  • rok 2022  -  hodnotenie jedálnych lístkov z 3 ZŠ obdobie jar, leto (mesačný jedálny lístok v mesiaci marec a máj)    

Realizačné výstupy: 

  • čiastkové správy za jednotlivé časové obdobia predkladať gestorovi  na ÚVZ SR vždy do 31.12. a 15.8 príslušného kalendárneho roku,
  • záverečnú správa z projektu spracuje ÚVZ SR do 1.9.2022,
  • získané údaje budú slúžiť ako podklady pre vypracovanie intervenčných odporúčaní a pri  spolupráci s MŠVVaŠ SR pri príprave a schvaľovaní inovovaných materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie so zohľadnením základných požiadaviek na nutrične vyvážený jedálny lístok.

Trvanie projektu:
r. 2019 - 2022   

Termín ukončenia:
1.9.2022