Správy z výkonu ŠZD, ÚKP a mimoriadnych kontrol za rok 2015 - UVZSR
Správy z výkonu ŠZD, ÚKP a mimoriadnych kontrol za rok 2015
Správa z uskutočnených kontrol v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2015 v Slovenskej republike
Správa z mimoriadnej cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v „ázijských reštauráciách“ v Slovenskej republike
V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v platnom znení (ďalej len „zákon č. 355/2007 Z. z.") vo veci výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako orgán, ktorý podľa § 5 ods. 4 písm. j) zákona č. 355/2007 Z. z. riadi, kontroluje a koordinuje výkon štátnej správy uskutočňovaný regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ"), požiadal RÚVZ o vykonanie mimoriadnej cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z. z. a vyhlášky č. 533/2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania (ďalej len „vyhláška č. 533/2007"), vrátane kontroly epidemiologicky rizikových činností osôb pri výrobe a manipulácii s pokrmami podľa zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov v „ázijských reštauráciách" v Slovenskej republike.
Uvedená kontrola bola zameraná na:
- dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami
- doklad o odbornej spôsobilosti zamestnancov
- doklad o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov
- pôvod tovaru (dodacie listy) – vysledovateľnosť, vedenie evidencie
- dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca
- manipulácia so surovinami/polotovarmi/potravinami/pokrmami (pracovné plochy, pracovné náčinie, nepovolené zmrazovanie surovín, ochrana potravín pred kontamináciou, dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca)
- skladovanie surovín/polotovarov/pokrmov/pokrmov (spôsob, podmienky skladovania a kontrola skladovaných potravín prevádzkovateľom, oddelené skladovanie nezlučiteľných druhov surovín a/alebo potravín použitých pri výrobe hotových pokrmov, monitoring a evidencia teplôt skladovania)
- používanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti
- hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach (manipulácia s pokrmami, používanie kuchynského náradia, jednorazových rukavíc, manipulácia so stolovým riadom a jeho čistota)
- dodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov
- náhodný odber sterov z prostredia, pracovných plôch, odevov pracovníkov a rúk pracovníkov v kontrolovaných prevádzkach na ich mikrobiologické vyšetrenie za účelom objektivizácie porušení zásad v oblasti hygieny
- náhodný odber vzoriek hotových pokrmov, najmä tepelne neopracovaných pokrmov, príp. pokrmov, ktoré obsahujú tepelne neopracovanú zložku na ich mikrobiologické vyšetrenie - overenie kritérií zdravotnej bezpečnosti.
Miesto výkonu štátneho zdravotného dozoru podľa kompetencií orgánov verejného zdravotníctva: všetky zariadenia spoločného stravovania typu „ázijských reštaurácií" (čínske, indické, kórejské, orientálne a pod.) v Slovenskej republike, prednostne tie, v ktorých boli pri predošlých kontrolách zistené hygienické nedostatky.
Zhrnutie
V rámci mimoriadnej cielenej kontroly sa v termíne od 13. 4. do 24. 4. 2015 vykonalo spolu 254 kontrol v 202 ázijských reštauráciách (čínske, indické, kórejské, orientálne a pod.) v Slovenskej republike. Najviac prevádzok bolo skontrolovaných v územnom obvode RÚVZ Bratislava hl. mesto so sídlom v Bratislave (48 prevádzok), v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Žiline (21 prevádzok) a RÚVZ so sídlom v Košiciach (18 prevádzok). Spolu bolo najviac prevádzok ázijských reštaurácií skontrolovaných v Bratislavskom kraji (48 prevádzok), v Žilinskom kraji (33 prevádzok), v Trnavskom kraji (30 prevádzok) v Nitrianskom kraji (28 prevádzok), a v Košickom kraji (24 prevádzok). Najmenej prevádzok ázijských reštaurácií bolo skontrolovaných v Trenčianskom kraji (11 prevádzok) a v Banskobystrickom kraji (13 prevádzok).
V územnej pôsobnosti šiestich RÚVZ so sídlom v: Žiari nad Hronom, Dolnom Kubíne, Bardejove, vo Svidníku, Vranove nad Topľou a vo Veľkom Krtíši sa nenachádzajú prevádzky typu „ázijská reštaurácia".
Pri kontrolách sa nedostatky zistili spolu v 88 prevádzkach ázijských reštaurácií (čo predstavuje 43,6 % prevádzok). Vo väčšine prípadov sa jednalo o prevádzky, v prípade ktorých boli aj pri predošlých kontrolách zistené hygienické nedostatky.
Pre porovnanie - pri prvej mimoriadnej cielenej kontrole ázijských reštaurácií, ktorá sa uskutočnila v septembri 2012 sa nedostatky zistili v 134 prevádzkach zo 176 skontrolovaných prevádzok ázijských reštaurácií, čo predstavovalo 76 % prevádzok. Pri opakovanej mimoriadnej cielenej kontrole, ktorá sa uskutočnila v novembri 2012 (teda 2 mesiace po prvej kontrole a bola zameraná najmä na kontrolu odstránenia nedostatkov zistených pri prvej mimoriadnej cielenej kontrole v konkrétnych prevádzkach), sme zaznamenali zlepšenie hygienického štandardu v prekontrolovaných prevádzkach. Vo väčšine prevádzok ázijských reštaurácií boli nedostatky zistené pri predchádzajúcej mimoriadnej cielenej kontrole odstránené a nedostatky sa preto zistili v 72 prevádzkach ázijských reštaurácií (čo predstavovalo 40 % prevádzok). Pri mimoriadnej cielenej kontrole ázijských reštaurácií, ktorá sa uskutočnila v októbri 2013 sa nedostatky zistili v 89 prevádzkach zo 193 skontrolovaných prevádzok ázijských reštaurácií, čo predstavovalo 46 % prevádzok a pri mimoriadnej cielenej kontrole ázijských reštaurácií, ktorá sa uskutočnila v apríli 2014 sa nedostatky zistili v 90 prevádzkach z 204 skontrolovaných prevádzok ázijských reštaurácií, čo predstavovalo 44 % prevádzok.
Graf č. 1
V Bratislavskom kraji bolo skontrolovaných 48 prevádzok ázijských reštaurácií, z ktorých až 38 sa nachádza v meste Bratislava. Pozitívne je zistenie, že až v prípade 36 ázijských reštaurácií (čo predstavuje 75 % prevádzok) neboli pri kontrolách zistené žiadne hygienické nedostatky. Opakované hygienické nedostatky boli zaznamenané v 4 ázijských reštauráciách a v 8 ázijských reštauráciách boli hygienické nedostatky zistené po prvýkrát.
Pre porovnanie – v roku 2014 bolo v Bratislavskom kraji skontrolovaných rovnako 48 prevádzok ázijských reštaurácií, pričom len v prípade 26 ázijských reštaurácií (čo predstavuje 54 % prevádzok) neboli pri kontrolách zistené žiadne hygienické nedostatky. V októbri 2013 boli z 39 ázijských reštaurácií nedostatky zistené v 16 prevádzkach, pričom pri prvej mimoriadnej kontrole v roku 2012 až v 31 prevádzkach.
Graf č. 2
Zhoršenie hygieny alebo pretrvávajúce nedostatky v hygiene ázijských reštaurácií boli v porovnaní s prvou mimoriadnou cielenou kontrolou, ktorá sa uskutočnila v septembri 2012 zaznamenané len v územnom obvode piatich RÚVZ, a to so sídlom v: Banskej Bystrici, Martine, Senici, Topoľčanoch a v Žiline. Naopak, najvýraznejšie zlepšenie hygieny v prevádzkach ázijských reštaurácií sme zaznamenali v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Bratislave (celý Bratislavský kraj), ale aj v územnom obvode RÚVZ so sídlom v: Košiciach, Komárne, Liptovskom Mikuláši, Nitre, Prešove, Prievidzi a v Trnave.
Graf č. 3
Porovnaním jednotlivých krajov Slovenskej republiky sme zistili, že najmenej ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami vzhľadom k celkovo skontrolovaným prevádzkam bolo v Košickom kraji (len 21 %), v Žilinskom kraji (24 %) a v Bratislavskom kraji (25 %). Naopak najhoršia situácia bola zaznamenaná v Banskobystrickom kraji, kde boli zistené hygienické nedostatky až v 85 % prevádzok ázijských reštaurácií (v 11 z 13 skontrolovaných prevádzok), a to najmä nachádzajúcich sa v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici (6 prevádzok ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami v meste Banská Bystrica). V Trenčianskom kraji boli zistené hygienické nedostatky v 64 % prevádzok ázijských reštaurácií, nachádzali sa najmä v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Trenčíne. V Trnavskom kraji boli zistené hygienické nedostatky v 60 % prevádzok ázijských reštaurácií, nachádzali sa v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Trnave, v Galante, v Senici a v Dunajskej Strede.
Pre porovnanie v októbri 2013 bolo najmenej ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami vzhľadom k celkovo skontrolovaným prevádzkam v Žilinskom kraji (len v 31 % prevádzok boli zistené hygienické nedostatky), naopak najhoršia situácia bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, kde boli zistené hygienické nedostatky až v 71 % prevádzok ázijských reštaurácií, a to najmä nachádzajúcich sa v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Trenčíne a v Trnavskom kraji, kde boli zistené hygienické nedostatky v 59 % prevádzok ázijských reštaurácií, a to najmä nachádzajúcich sa v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Trnave. V roku 2014 sme zistili najmenej ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami vzhľadom k celkovo skontrolovaným prevádzkam v Trenčianskom kraji (len 29 %) a v Prešovskom kraji (37 %), naopak najhoršia situácia bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, kde boli zistené hygienické nedostatky v 65 % prevádzok ázijských reštaurácií, a to najmä nachádzajúcich sa v územnom obvode RÚVZ so sídlom v Trnave a v Galante (spolu 12 prevádzok ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami).
Porovnaním výsledkov tejto mimoriadnej cielenej kontroly v jednotlivých krajoch Slovenskej republiky s výsledkami kontrol uskutočnených v rokoch 2012, 2013 a 2014 sme zistili v prípade väčšiny krajov (Bratislavský, Nitriansky, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský) výrazné zlepšenie, a to najmä prevádzkovej hygieny – celková čistota pracovných priestorov a technologického zariadenia, ako aj v predkladaní požadovanej dokumentácie, napr. rozhodnutie k uvedeniu priestorov do prevádzky, doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, prevádzkové poriadky, dodacie listy a pod.. Možno konštatovať, že v opakovane kontrolovaných zariadeniach ázijských reštaurácií došlo k celkovému zlepšeniu hygienickej úrovne. Naďalej však v niektorých prípadoch pretrváva sťažená komunikácia s pracovníkmi z dôvodu jazykovej bariéry a na zisťovaných nedostatkoch sa výrazne podieľala neznalosť platnej európskej a národnej legislatívy.
Graf č. 4
V porovnaní s prvou mimoriadnou cielenou kontrolou zameranou na dodržiavanie hygienických požiadaviek v ázijských reštauráciách, ktorá sa uskutočnila v septembri 2012 sme nezaznamenali zhoršenie ani v jednom kraji SR. V porovnaní s mimoriadnou cielenou kontrolou, ktorá sa uskutočnila v apríli 2014 sme zaznamenali zhoršenie v troch krajoch, a to v Banskobystrickom, v Trenčianskom a v Trnavskom kraji.
Najčastejšie zisťované nedostatky pri mimoriadnej kontrole:
- nepovolené zmrazovanie mäsa a kostí dodaných do zariadenia v chladenom stave, zmrazovanie kačacieho mäsa (stehná) po ich čiastočnej tepelnej úprave, zmrazovanie rôznych potravín, mäsových polotovarov (slaniny) a rýb, polotovarov (obaľovaný syr) a hotových jedál, často v mikroténových vrecúškach bez akéhokoľvek označenia – zistené v 20 zariadeniach,
- nedostatky v prevádzkovej hygiene, napr. nedostatočná čistota chladiacich a mraziacich zariadení; hrubo znečistené všetky priestory, pracovné plochy; znečistené kuchynské pomôcky a náradie; znečistené steny v záchodoch, šatni a časti kuchyne; poškodený obklad v sklade; v šatniach zamestnancov značne znečistená podlaha aj steny; množstvo nepotrebných vecí; povrchy stien a stropu v sklade potravín boli znečistené a zatečené z dôvodu vykonávanej rekonštrukcie strechy nad zariadením - zistené v 30 zariadeniach,
- chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov na výkon epidemiologicky závažných činností - zistené v 11 zariadeniach,
Ďalšie nedostatky zistené pri mimoriadnej kontrole:
- skladovanie zmrazených výrobkov bez pôvodného obalu,
- rozmrazovanie mäsa vo vode v nevhodných nádobách na podlahe,
- potraviny po dátume spotreby (napr. mäso, pangasius, strúhanka, tofu syr),
- spoločné skladovanie nezlučiteľných potravín (napr. uchovávanie pokrmov pripravených vopred v chladničke spolu so surovinami; v mraziacom zariadení boli spolu uchovávané mrazené kuracie prsia, mrazené zemiakové hranolky, zamrazené kuracie krídla a zamrazená surová mrkva; v chladiacom zariadení spolu surové mäso a uvarené cestoviny,
- nevyhovujúce skladovanie polotovarov (nakrájaná zelenina a hríby skladované v igelitových taškách),
- v chladiacich zariadeniach pripravené suroviny (nakrájaná kapusta, nakrájané mäso) a hotové pokrmy (polievka) bez prekrytia, uskladnené v neúčelových nádobách (plastových vedrách),
- skladovanie potravín v šatni zamestnancov,
- niektoré potraviny, napr. mäso, vajcia, polotovary, hotové pokrmy skladované pri teplote prostredia,
- uchovávanie konzervovaných potravín v pôvodnom plechovom obale a bez označenia dátumu a hodiny otvorenia obalu,
- uchovávanie hotových jedál pripravených predchádzajúci deň (vyprážaný syr, kuracie kúsky),
- nájdené rôzne druhy surovín a potravín bez označenia v štátnom jazyku (napr. kačacie stehná a kuracie krídla, hríby, kokosové mlieko; v mraziacom boxe - „Peking duck", „pancake" a „mušle),
- nedodržanie chladiaceho reťazca pri uchovávaní pokrmov – sushi,
- v chladničkách a mrazničkách chýbali teplomery,
- nedodržanie teplotného reťazca - nevyhovujúca teplota hotových pokrmov počas výdaja,
- nepredložené doklady o vedení evidencie o nameraných teplotách v skladoch,
- v jedálnom lístku neuvedené alergény,
- pracovné plochy neoznačené podľa druhu vykonávaných prác,
- nedodržanie osobnej hygieny zamestnancov (napr. kuchár nepoužíval pri výrobe pokrmov pokrývku hlavy, kuchár bez pracovného oblečenia, pracovníci mali znečistený odev, pracovníci nepoužívali jednorazové rukavice pri výdaji pokrmov),
- využívanie záchodu pre zamestnancov aj konzumentmi,
- podávanie a konzumácia pokrmov a nápojov na mieste, pričom nie sú zabezpečené WC pre konzumentov priamo v prevádzke.
Pri kontrolách bolo spolu odobraných 393 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 38 sterov nevyhovujúcich z dôvodu zistenia: Escherichia Coli – 13 sterov (3 ster z pracovného odevu, 2 stery z pracovnej plochy na zeleninu a ďalšie nevyhovujúce stery boli odobraté z: ruky zamestnanca, pracovný stôl – hotové pokrmy, pracovný stôl – čistá príprava zeleniny, vodovodnej batérie na úseku prípravy surového mäsa, plochy na dreze z prípravy zeleniny, chladničky, misky a podnosu pre zákazníka), nadlimitný počet koliformných baktérií (4 stery z ruky zamestnancov, 1 ster z pracovného odevu, 1 ster z pracovnej plochy určenej na porciovanie tepelne upraveného mäsa), Enterobacter spp. – 6 sterov (3 x ruka zamestnancov, 3 x plocha: naberačka, nôž), Saphylococcus aureus v 1 stere z ruky zamestnanca, Pseudomonas aeruginosa – v 1 stere z podnosu pre zákazníka, Bacillus cereus – ster z pracovnej plochy na múčne jedlá, Saprofitické stafylokoky - nárezový ster zo stroja na šunku a ruky kuchárky, Acinetobacter sp. - pracovná plocha na mäso. V 3 steroch bola z priamej kultivácie zistená prítomnosť podmienene patogénnych mikroorganizmov Enterobacter (ster z dosky na zeleninu, ster z nerezovej naberačky, ster z hrnca na polievku) a v jednom prípade Citrobacter (ster z dosky na zeleninu). Všetky tieto výsledky boli zistené v jednej prevádzke. Na výsledkoch mikrobiologických vyšetrení vzoriek hotových pokrmov sa tieto zistenia neprejavili. V jednej prevádzke bola zistená prítomnosť podmienene patogénnych mikroorganizmov - Enterococcus faecalis, Enterobacter, E. Coli - ster zo štipca na potraviny a Enterococcus faecalis, Enterobacter - ster pracovného odevu zamestnancov.
Zároveň bolo odobraných 308 vzoriek pokrmov, z ktorých mikrobiologickým kritériám nevyhovelo len 8 vzoriek pokrmov: Sushi maki – nadlimitné množstvo kvasiniek, Kimchi šalát - nadlimitné množstvo plesní, koliformných baktérií a kvasiniek; Maki avokádo - nadlimitné množstvo plesní, koliformných baktérií a kvasiniek, Maki shitake - nadlimitné množstvo koliformných baktérií, kvasiniek; Maki uhorka - nadlimitné množstvo koliformných baktérií, kvasiniek; Maki tuniak - nadlimitné množstvo koliformných baktérií, kvasiniek a prítomnosť Citrobacter spp.. Prevádzkovateľ sa zaviazal dokladovať vyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu vyrábaných pokrmov na základe expertíznej /platenej/ analýzy vykonanej v laboratóriách RÚVZ Banská Bystrica. Ďalej nevyhoveli 2 vzorky (Nigri sushi maslová ryba a Nigri sushi marinovaný úhor) pre prekročenie počtu E. Coli v 1 g a prekročenie počtu koliformných baktérií v 1 g. Tieto nevyhovujúce vzorky boli zistené v jednom zariadení spoločného stravovania v Košiciach.
Tabuľka č. 1
Kraj |
Počet skontrolova-ných prevádzok |
Počet prevádzok so zistenými nedostatkami |
Počet uložených blokových pokút / suma (€) |
Počet navrhnutých sankcií/ celková suma (€) |
Bratislavský |
48 |
12 |
13 / 2 400 |
0 |
Banskobystrický |
13 |
11 |
7 / 382 |
1 / 700 |
Košický |
24 |
5 |
0 |
4 / 2 500 |
Nitriansky |
28 |
11 |
15 / 1 440 |
8 / 7 400 |
Prešovský |
15 |
6 |
5 / 300 |
2 / 1 700 |
Trenčiansky |
11 |
7 |
4 / 280 |
2 / 950 |
Trnavský |
30 |
18 |
14 / 1 868 |
4 / 1 600 |
Žilinský |
33 |
8 |
9 / 645 |
0 |
Pri kontrolách bolo uložených spolu 67 blokových pokút s celkovou sumou 7 315 eur (najviac a v najvyššej sume v Bratislavskom kraji (13 blokových pokút v celkovej sume 2 400 eur), v Trnavskom kraji (14 blokových pokút v celkovej sume 1 868 eur) a v Nitrianskom kraji (15 blokových pokút v celkovej sume 1 440 eur).
Začatých bolo 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 14 850 eur. Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty bolo začatých v Nitrianskom kraji (8 v sume 7 400 eur) a v Košickom kraji (4 v sume 2 500 eur).
V dvoch prípadoch bolo nariadené uzatvorenie prevádzky do doby odstránenia zistených nedostatkov v súlade so zákonom č. 355/2007 Z. z., z dôvodu zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach.
Tabuľka č. 2
Počet vykonaných kontrol / počet skontrolo-vaných prevádzok |
Počet prevádzok so zistenými nedostatka-mi |
Počet uložených blokových pokút / suma |
Počet navrhnutých sankcií/ celková suma |
Počet odobraných a laboratórne vyšetr. vzoriek pokrmov / počet nevyhovujúcich vzoriek |
Počet odobraných a laboratór-ne vyšetr. sterov / počet nevyhovujú-cich sterov |
254 / 202 |
88 |
67 / 7 315 € |
21 / 14 850 € |
308 / 8 |
393 / 38 |
Na záver možno skonštatovať, že pravidelným výkonom štátneho zdravotného dozoru a úradnej kontroly potravín v predmetných prevádzkach sa situácia v prevádzkovej hygiene ako aj pri dodržiavaní zásad manipulácie so surovinami, polotovarmi, potravinami a pokrmami zlepšuje oproti predchádzajúcim zisteniam z kontrol. Vo viacerých zariadeniach došlo k zlepšeniu hygienickej situácie, najmä v zabezpečení dokumentácie odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, monitoringu teplôt a v označovaní alergénov na jedálnych lístkoch. Naďalej však pretrvávajú nedostatky pri skladovaní surovín a polotovarov (často zisťovaný nedostatok je zmrazovanie surovín a polotovarov dodaných do zariadení v chladenom stave, resp. zmrazovanie polotovarov pripravených v prevádzke). Naďalej pretrváva problém sťaženej komunikácie s pracovníkmi uvedených zariadení (jazyková bariéra) a s tým spojená neznalosť platnej európskej a národnej legislatívy.
Informácia o vykonaných kontrolách v zariadeniach spoločného stravovania Salmonella enteritidis v hlbokozmrazených kuracích stehnách bez kosti a kože
V nadväznosti na prijaté oznámenie Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) Českej republiky – Salmonella enteritidis v hlbokozmrazených kuracích stehnách bez kosti a kože, pôvodom z Poľska a poskytnutý distribučný zoznam z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra, ktorá vykonala kontrolu v spoločnosti Sniežik s.r.o. (príjemca predmetného výrobku v Slovenskej republike) boli prekontrolované všetky zariadenia spoločného stravovania, vrátane školských a predškolských zariadení, uvedené na distribučnom zozname.
Jedná sa o výrobok Kuracie stehenné rezne bez kosti a kože, hlbokozmrazené, dátum výroby: 31.3.2015, DMT: 29.3.2016, šarža 30032015, balenie: VAC sáček, 2 kg, krajina pôvodu Poľsko, výrobca: Zaklady Miesne Unimies Sp. z o.o., PL 12030323WE, dodávateľ z Českej republiky firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice, príjemca zásielky v Slovenskej republike Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čáb.
Zistenia z vykonaných kontrol:
Spolu bolo skontrolovaných 23 zariadení spoločného stravovania, ktoré boli uvedené v obdržanom distribučnom zotname, z toho bolo 6 jedální pri materských škôlkach, základných a stredných školách a 1 jedáleň pre dôchodcov.
Len v prípade 5 zariadení spoločného stravovania (ani v jednom prípade sa však nejednalo o predškolské alebo školské jedálne) bolo vykonanými kontrolami zistené, že dodaný nevyhovujúci výrobok bol už skonzumovaný vo forme pripravených hotových pokrmov v dňoch 15.4., 16.4. a 17.4.2015 (Kuracie stehno pečené, Kuracie soté, Kuracie mäso na smotane a šampiňónoch, Vysmážané kuracie stehná), a to v celkovom množstve 102 kg. Ku dnešnému dňu však neboli zaznamenané žiadne zdravotné komplikácie hlásené od konzumentov uvedených zariadení spoločného stravovania (ktoré by sa v prípade ochorenia salmonelóza, ale aj iných alimentárnych ochorení boli prejavili).
V prípade jedného zariadenia spoločného stravovania – podľa vyjadrenia jeho prevádzkovateľa mu predmetný výrobok dodaný nebol (dodaný výrobok mal iný dátum minimálnej trvanlivosti). V jednom zariadení spoločného stravovania bol dňa 20.4.2015 zo 16 kg predmetného výrobku pripravený pokrm, ktorý bol po telefonickom upozornení zo strany dodávateľa okamžite pozastavený, nebol vydaný na konzum a následne bol pokrm zlikvidovaný.
Pri kontrolách bolo tiež zistené, že 10 kg predmetného výrobku si objednali prostredníctvom zariadení spoločného stravovania ich zamestnanci a toto množstvo bolo použité na súkromnú spotrebu týchto zamestnancov.
Z ostatných zariadení spoločného stravovania bol predmetný výrobok vrátený jeho dodávateľovi - spoločnosti Sniežik s.r.o..
- Stručná správa z úradnej kontroly vykonávanej orgánmi verejného zdravotníctva v Slovenskej republike v roku 2015 (pdf, 7,9 MB)
- Správa z mimoriadnej cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v zariadeniach spoločného stravovania na pracoviskách (pdf, 2,3 MB)
- Správa z mimoriadnej cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek a kvalitu pokrmov v stánkoch s rýchlym občerstvením a ostatných zariadení spoločného stravovania na umelých a sezónnych kúpaliskách významných pre kúpaciu sezónu v SR (pdf, 1,2 MB)
- Správa z mimoriadnej cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v zariadeniach spoločného stravovania v blízkosti stredísk významných z hľadiska letnej turistickej sezóny v Slovenskej republike (pdf, 365 kB)
- Správa z mimoriadnej kontroly zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov počas konania hromadných podujatí – vianočných (Mikulášskych) trhov v Slovenskej republike (pdf, 202 kB)